Петрич сведе глава пред Апостола - blagoevgrad.utre.bg

Петрич сведе глава пред Апостола

19 февруари 2020, 10:30 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Петрич

    Хиляди петричани се включиха във факелното шествие

500 факли бяха запалени в знак на признателност и почит

Хиляди петричани и гости на общината се включиха във факелното шествие за 147-годишнината от обесването на Васил Левски. 500 факли бяха запалени в знак на признателност и почит, символ на свободата и паметта българска. Шествието тръгна под съпровод на ударни инструменти, начело с портрет на Апостола и 20-метров национален трибагреник, носен от младежи в народни носии. Във факелното шествие се включиха и официални гости на Петрич от общините Сандански, Разлог, Кресна и Струмяни.

Пред паметника „Народни будители“ възпитаници на Общинския детски комплекс представиха с патос литературно-музикалната композиция „Следваме заветите ти, Апостоле“, в която прозвучаха знаменателни думи на Левски, записани в личното му тефтерче. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков посочи, че личността на Апостола ще се вижда във времето, независимо и въпреки всичко, защото Левски е идея - идея, за която си струва не само да живееш, а и да се бориш. „Нека бъдем будни за саможертвата на Васил Левски, защото само така ще продължим неговия път! България винаги ще има нужда от Апостола, от прочита на неговите думи, от посланията, които идват с тях! Те винаги ще респектират с най-голяма сила и ще изискват от нас!“, каза в словото си кметът Димитър Бръчков.

Д-р Георги Тренчев, член на УС на Общобългарски комитет „Васил Левски“ посочи, че за всеки българин е потребно днес да поднесе цвете пред един незнаен гроб и да сведе глава пред едно бесило. „Дошли сме, колкото да ти се поклоним, толкова и да се покаем, Апостоле“, подчерта в словото си д-р Георги Тренчев и допълни, че подвигът на Васил Левски не само ни вдъхновява, но и стряска. „Съхранявайки делото на Апостола, ние съхраняваме България. Левски напомня на всички за дълга към Отечеството. Няма по-безспорна личност от тази на Апостола“, обобщи в Петрич д-р Георги Тренчев.

Десетки граждани, институции и организации положиха цветя и венци, запазиха минута мълчание в памет на Васил Левски и загиналите за свободата на България!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета