Избрани Новини

8 съмнителни проби за коронавирус са подложени на повторен анализ

Всички останали проби от изминалото денонощие дават отрицателен резултат

8 проби от Габрово и Плевен са подложени на допълнителен анализ в национална референтна лаборатория. Резултатите от тях ще бъдат ясни днес по обед. Това съобщи началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНТ. Всички останали проби от изминалото денонощие дават отрицателен резултат.
В света ескалират случаите - последното денонощие над 1500 са новообявените с коронавирус. В Гърция има 84, в Албания - 6, Румъния - 17, Сърбия - 2.
В отговор въпрос на БНТ за исканата оставка на министъра на културата Боил Банов заради заповедта му за затваряне на театри и кина, проф.Мутафчийски заяви:
„Мерките, които бяха взети за кината и културните мероприятия в страната, са в контекста на грипната епидемия и във връзка с констатираните случаи на коронавирус инфекция. Утре грипната епидемия приключва и някои мерки могат да бъдат преразгледани. Те трябва да бъдат диференцирани“.
„Някои области решиха да удължат грипната епидемия и това е в зависимост от заболеваемостта от грип в съответната област. В Пловдив, например, епидемията е удължена до края на седмицата. Възможно е да има такива решения и в други области и това е извън нашите правомощия.
Това, което се предвижда в контекста на коронавируса, е да бъдат диференцирани мерките за огнищата, където са установени коронавирус инфекции и там, където не са установени“, заяви още проф.Мутафчийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов