Избрани Новини

Четирима от персонала на дома в Преколница са заразени

Изследван е целият персонал на социалното заведение, общо 30 души.

Четири от седемте последни случаи на заразени с коронавирус в Кюстендилска област са от персонала на дома за хора с умствена изостаналост в с.Преколница, съобщи на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов, предаде БНР. Изследван е целият персонал на социалното заведение, общо 30 души. "Целият персонал е карантиниран, като осем от тях са вътре в дома. Те ще работят на четиридневен режим на работа, без прекъсване. Определени са общо три екипа, които ще дават по четиридневно дежурство и ще се сменят", обясни Паунов.

 В дома в с.Преколница има 55 потребители на услугата, от които 39 са в дома, а останалите 16 - в преходно жилище. Никой от тях към този момент не е проявил симптоми на заболяването, но на всички са били взети проби. Осигурени са и две помещения за изолация в случай, че някой от настанените в дома покаже положителна проба. 

Четиримата души, дали положителни проби са от различни населени места и не са имали пряк контакт в работата си. "Сред заболелите е и главният счетоводител, който нито е общувал с потребителите, нито с част от персонала", коментира Паунов, което предполагало, че източниците на заразата може да са съвсем различни. Паунов съобщи още, че днес предстои трима пациенти с коронавирус да бъдат изписани от болницата в Кюстендил, след като са дали по две отрицателни проби. За лечение в здравното заведение остават четирима души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов