Избрани Новини

Света Гора увеличава броя за приемане на поклонници

Издават се специални разрешителни за посещение на 20 души за обител и 15 души за скит

Св.Гора започва да приема повече поклонници след частичното облекчаване на въведените ограничения на монашеската република.
Според решението на Св.Кинотис, управителният орган на Св.гора, е позволено да се издават специалните разрешителни за посещение на 20 души за обител и 15 души за скит. Припомняме, че предишното решение бе в манастирите да се приемат до 5 човека, а в скитовете до 3. С новото си решение кинотисът разрешава и движението между манастирите, нещо, което до момента бе забранено.
Службата за поклонници ще издава до 60 разрешителни за посещение на Св.Гора, а притежателите на тези документи ще могат да пренощуват в манастирите. Ако все пак някой от манастирите отбелязва храмов или манастирски празник, може да си позволи приемането и на повече поклонници.
Поетапното отваряне на Св.Гора за поклонници ще съживи отново и туризма в района на Халкидики, тъй като туристическият трафик в района се определя главно от поклонниците, които заминават за Св.Гора. От началото на този месец Гърция отвори границите си за 15 държави, сред които е и България.
Св.Гора е една от най-посещаваните дестинации в Гърция, като за последните няколко години на монашеската република са приети малко над 270 000 поклонници. Увеличенито на поклонниците е с над 30%. Най-голям брой поклонници има от Румъния и Кипър, а увеличение се регистрира при българските и сръбските поклонници.
(По информация на orthodoxianewsagency.gr.)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов