Всеки здравноосигурен с възможност за безплатен PCR тест за Сovid-19 в Благоевград! - blagoevgrad.utre.bg

Всеки здравноосигурен с възможност за безплатен PCR тест за Сovid-19 в Благоевград!

17 юли 2020, 13:41 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

6 от новите случаи са в община Разлог, 3 – община Гоце Делчев, 6 – община Благоевград

„В РЗИ - Благоевград всеки здравноосигурен и деца под 18 години могат да получат направление – талон 104 за безплатно изследване за Сovid-19.  Изследванията могат да се направят в частната и в болничната лаборатория към МБАЛ. Разходите за безплатния PCR тест се покриват от НЗОК. След получаване на направлението безплатният PCR тест може да бъде направен в рамките на 2-3 дни. Резултатът излиза за 8 часа. Говорим обаче в рамките на разумния брой – до 30 човека дневно, а не само за ден да дойдат 200 човека. Нямаме такава възможност, не можем да се справим физически, а и лабораторията има определен капацитет“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната  здравна инспекция в Благоевград.
Той анализира и епидемичната обстановка за деня: 15 са потвърдените случаи с Сovid-19. От тях 6 са в община Разлог, 3 – община Гоце Делчев, 6 – община Благоевград, като от тях 8 са хоспитализирани в болница. Това не са новоинфектирани пациенти, а вече са на лечение във Вътрешно отделение със симптоматика, с бронхопневмония и след направен тест са положителни за коронавирус.
Няма тежки случаи в интензивните структури.
Д-р Калоянов уточни, че граждани извън областта, които се тестват за Сovid-19 в двете лаборатории в Благоевград – при положителен резултат се вписват в единната информационна система по настоящ адрес.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета