Снежанка Филчева ще представи новата си книга "Да оставиш следа" - blagoevgrad.utre.bg

Снежанка Филчева ще представи новата си книга "Да оставиш следа"

23 юли 2020, 15:40 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

    Романът е документ на времето

Събитието е от 18.00 часа в Хоровата зала на читалището

Днес от 18.00 часа в Хоровата зала на НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград писателката Снежанка Филчева ще представи новата си книга "Да оставиш следа".

Това е вече третата й книга. През май миналата година представи в Благоевград своя първи роман "Бягство", а през септември 2017 г. - дебютната си книга сборник с разкази "От копче до балтон".
Снежанка Филчева е самоука художничка, която има зад гърба си участия в общи художествени изложби, както и самостоятелни. Тя е член на Творческо обединение "ХХI век" при НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград и др.
Новият й роман „Да оставиш следа“ ни среща с реална личност и ни припомня, че истинските герои са винаги сред нас и са част от живота ни.
Село Ораново, 60-те години на миналия век. Време, не толкова далечно, че да бъде забравено. Мини, тютюн, недоимък и едно обикновено семейство, което се бори за своето място под слънцето.
Главният герой на романа Николай Айков, пострадал като малък при инцидент, с невероятна сила на духа и волята, запазвайки присъщите на характера му ведрост и оптимизъм, осъществява стремежите си за добро образование, за лична и професионална реализация. Справя се с житейските неблагополучия, без да изневери на себе си, без да прави компромиси, без да се предава. Запазвайки уважението и обичта на близките и колегите си.
Романът е вълнуващ художествен разказ за един живот на човек, вървял през житейските неправди с гордо вдигната глава, с несломен дух и характер. Документалната реалност, върху която е изграден, придава автентичност на разказа. Сюжетът ни води от годините на социализма през така наречената демокрация до дивия сегашен капитализъм и ни среща с техните уродливи прояви.
Авторката разстила сюжета на романа от малкото Ораново до воюващия Ирак, от необятния Сибир до променящата се Европа. Героят митарства по света, подгонен заради чувството му за справедливост, което работодателите му с партийна книжка никак не харесват. Тръгва на гурбет по чуждите страни, но винаги с копнеж по семейството, дома, Ораново...
Романът "Да оставиш следа" е документ на времето. Читателят сам трябва да намери своето отношение, осмисляйки прочетеното в романа, да преоткрие своя поглед към събитията, на които е свидетел. Да свери своя часовник с този на героя и да помисли какви са следите, които оставя след себе си.
Коректор на книгата е Антоанета Кацарска, редактор Антоанета Гулева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета