Избрани Новини

В Благоевград представиха книгата "Стародавни и живи“ (снимки)

Авторите изследват автентичните особености на 7 народни обичая в Брежани

Книгата „Стародавни и живи“ бе представена днес в Благоевград сред етнографската експозиция на Регионалния исторически музей. Тя ни запознава с традициите на симитлийското село Брежани чрез седем старинни обичаи, описани на български и английски език. Създадена е от Сдружение „Хора и традиции”, чрез финансиране по програмата „Културно наследство”, Модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство” на Национален фонд култура и с подкрепата на Югозападното държавно предприятие.
Автори на книгата са председателят на сдружението Румяна Панова и зам.председателят Снежана Стоименова, но в пресъздаването на обичаите, възстановките и спомените за миналото участваха активно младите и по-възрастните хора от село Брежани. Научен консултант е фолклористът проф.Костадин Динчев.
Д-р Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции” сподели, че тази книга е празник както за нея, така и за всички, които са взели участие в съставянето й.
Зам.председателят Снежана Стоименова припомни, че за да се стигне до издаването на книгата са помогнали не само жителите на село Брежани, но и хората от Ракитна и Полето.
Научният ръководител проф. д-р Костадин Динчев определи книгата като неръкотворен паметник за село Брежани.
Директорът на благоевградския исторически музей д-р Кирил Алексиев посочи, че институцията с удоволствие е подкрепила този проект и изтъкна най-вече помощта, която е оказал етнографът на музея Румяна Хаджиева.
Зам.кметът на община Симитли Евгения Георгиева връчи на съставителите на книгата поздравителен адрес от името на кмета на общината Апостол Апостолов, в който се казва: „Втората ви уникална книга „Стародавни и живи. Традиции от Брежани” е в ръцете ни. Няма българско сърце, което да не трепне, разлиствайки страниците”.

На представянето присъстваха хора от Брежани, участвали в подготовката и възстановките на описаните обичаи, част от творческия екип, работил по проекта, общественици от Благоевград.

Сега авторите работят вече по новия си проект - да опишат в книга-албум православните храмове, параклиси и светини в Симитлийския край, който, знаем, е богат с православната си история. Успех!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов