Избрани Новини

Засилват полицейското присъствие в първия учебен ден в Кюстендилско

ОДМВР - Кюстендил предприе мерки за гарантиране безопасността на децата и учениците

Днес на брифинг в ОДМВР – Кюстендил началникът на сектор „Пътна полиция“  Р.Боюклийски представи предприетите мерки за гарантиране безопасността на децата и учениците в началото и през учебната година.

Той съобщи, че от днес до 22 септември се провежда Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември е Ден на превенция, организиран от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. За България той ще се проведе под мотото „Остани жив! Пази живота!“ . Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

 Той подчерта, че в рамките на операцията ще бъде засилено полицейското присъствие както в първия учебен ден в районите около училищата в областта, така и по пътищата.

Акцент в проверките ще бъде недопускането на управление на МПС след  употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи,  пътните полицаи ще   следят и за недопускане на отнемането на предимство на пешеходци от водачите на моторни превозни средства, както и за неправилно пресичане от пешеходци. Ще се следи както за спазването на скоростните режими, така  и за неправилни маневри и спиране в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При спиране на водачите ще се правят проверки и за невръчени електронни фишове.

ххх
От началото на годината на територията на Кюстендилска област са възникнали 195 пътни произшествия, 54 от тях са тежки, убитите са 4-ма, ранени са 62-ма. Пътните произшествия през 2019 за същия период са били 276, тежките са били 64, загинали са 9 души, ранени са 72.
От началото на тази година няма пътни инциденти с участието на деца по пътищата на Кюстендилска област.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов