Избрани Новини

Кръгла маса "Будителство и достойнство"се проведе в Благоевград

Поднесоха цветя пред паметника на Кузман Шапкарев

Днес, 1-ви ноември, Ден на народните будители, Община Благоевград съвместно с Македонския научен институт организира Кръгла маса на тема ,,Будителство и достойнство".

Отбелязването на днешния празничен ден започна с поднасяне на цветя в двора на Националната хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" пред паметника на Кузман Шапкарев - първият главен учител и един от основателите на Солунската гимназия, чийто наследник днес е НХГ.
Научният форум на тема "Будителство и достойнство: 140 години от основаването на Солунска българска мъжка гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ и 100 години от преместването й в Горна Джумая (дн.Благоевград)“ бе официално открит със слово на Марин Митов, директор на гимназията, който припомни част от историята й и просветните дейц,и изградили и образовали голяма част от интелигенцията в България.
Д-р инж.Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, приветства всички присъстващи по повод днешния празник и организираната кръгла маса. "Първи ноември е празник на националното ни самочувствие, дух и урок за родолюбие. Бъдете здрави и вдъхновени! Бъдете достойни наследници на дедите ни, съхранявайте и разпространявайте великия български дух и култура!". Тя връчи поздравителен адрес на директора на НХГ от кмета на община Благоевград: "На днешния светъл празник 1-ви ноември, Деня на народните будители, за мен е удоволствие да Ви поздравя и по повод навършването на 140 години от основаването на Солунската българска мъжка гимназия и 100 години от преместването й в Горна Джумая (дн.Благоевград). Вашето училище носи, пази и развива традициите на просвещението, науката и културата до наши дни чрез създаването и развиването на светли умове, носещи българския дух и вдъхновение. Благодарение на Вашия трудолюбив екип съм убеден, че обучаващите се ще утвърдят и реализират потенциала, който притежават. Вие и Вашият колектив сте хората, които браните българското и популяризирате знанието, науката, езика, традициите и културата. Пред всички Вас стои отговорността да продължите великото българско дело, идентичност и наследство."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов