Скенер с висока резолюция беше монтиран в болницата в Петрич - blagoevgrad.utre.bg

Скенер с висока резолюция беше монтиран в болницата в Петрич

10 ноември 2020, 18:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Петрич

    Ще се закупи нова оборудвана линейка

С апарата ще бъде възможна диагностика на цялото тяло

Скенер с висока резолюция беше монтиран в болницата в Петрич. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков благодари на всички медицински специалисти и РЗИ – Благоевград, отправи и апел за подкрепа в отделенията. „Знам, че е трудно и усилията са нечовешки, че лишавате близките от време, че застрашавате живота си. Затова благодарим и нека общата ни отговорност като пациенти бъде и в посока да съхраним силите на Вас, медицински специалисти“, посочи кметът.
В продължение на общинската здравна политика и след детайлно обсъждане на въпроса с медиците в база Петрич на МБАЛ „Югозападна болница“ е закупен скенер за рентгеновото отделение. Апаратът е с изключително добра резолюция и позволява на лекарите да имат по-пълна картина за състоянието на преглежданите пациенти. Има необходимата гаранция, преминати са успешно всички тестове, а по мнението на специалистите работи отлично като визуализация. Това беше потвърдено и от рентгенолога д-р Апостолов, който подчерта, че скенерът позволява голяма точност в диагностиката на Ковид-пневномиите, като показва началните промени в белите дробове, каквито рентгенът не успява да улови. С апарата ще бъде възможна и диагностика на цялото тяло. Д-р Апостолов допълни, че дневно между 80 -130 пациенти минават пред рентгеновото отделение, което отчита огромна натовареност в работата. Финансирането за скенера е изцяло със средства от общинския бюджет, след като Комисията по бюджет към ОбС взе решение сумата от 240 хил.лв. да бъде препотвърдена в бюджета за догодина. Кметът благодари на съветниците за единната и отговорна позиция, когато става въпрос за здравеопазване.

Следващата седмица ще бъдат получени нови рециклатори от затворен тип за болницата, които имат 99% бактерицидна активност. Кметът допълни, че се работи усилено за решаване на проблема и с медицинските кадри - вече има подписан договор с лекар от София – рентгенолог, който идва в Петрич, за да помага в отделението, както и нов договор с анестезиолог. Кметът  информира също, че е заявена и напълно оборудвана линейка за нуждите на болницата в Петрич. След съгласуване с ръководството на болницата линейката ще бъде закупена със средства от бюджета на Общината и на болницата – по 40 хил.лв. Линейката разполага с необходимото оборудване за транспортиране на тежки случаи на далечни разстояния, както и за ежедневното обслужване в рамките на община Петрич на пациентите. Това е потвърдено от лекарите тук, които са запознати с оборудването на линейката.
Кметът Димитър Бръчков припомни извървения път за подготовката на болницата за прием и лечение на пациенти с Ковид 19. „Успяхме да изградим нова кислородна инсталация в болницата, посредством която вече са изведени дюзи за кислород и е елиминирано ръчното пренасяне на кислородни бутилки в стаите. Извършихме цялостни ремонти на Инфекциозно и Неврологично отделение. За най-тежките случаи се закупи и допълнително оборудване на отделението по реанимация“, каза кметът Димитър Бръчков и благодари за оказаната подкрепа и от Ротари клуб – Петрич. „Така че на всички нива се стремим да обезпечим доброто здравеопазване в тази трудна ситуация – база, апаратура и кадри“, заключи кметът на община Петрич.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета