Избрани Новини

Старата черница на Велики Преслав се бори за приз "Европейско дърво на годината 2021“

Започва последната седмица за гласуване в конкурса

Старата черница във Велики Преслав се бори за приза „Европейско дърво на годината 2021“. На 22 февруари започва последната седмица за гласуване в европейския конкурс, търсещ любими дървета и историите, които ги свързват с хората и те завинаги остават в сърцата и спомените ни. Онлайн гласуването, чрез което се избира „Европейско дърво на годината”, продължава до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org.

В единадесетото издание на конкурса любопитни, усмихващи и трогателни истории разказват дървета от 14 държави на възраст между 60 и 1000 г. Всяко от тях е намерило своето място в живота на хората като важен член на общността им, свидетел на исторически събития, участник във веселби, празници и обичаи, пазител на тайни, лични преживявания и случки. Независимо от вида, годините, мястото, на което растат, всички тези дървета се отличават с едно – вниманието, обичта и почитта на хората към тях, породена както от силното им излъчване, така и от общите спомени, които ги обвързват.

Дълголетни са корените на Старата черница, издигаща снага в центъра на Велики Преслав. Близо 450 години тя е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Стефан Караджа, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града. Сменят се годишни времена, а дървото все така стои като страж на вековете, ту с пролетна премяна, ту с жълти листа. Градинката около него отдавна е любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци – под клоните на вековното дърво и пръските на градския шадраван.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов