Савина Топурска представя книгата "Кравата ЕвроПенка” - blagoevgrad.utre.bg

Савина Топурска представя книгата "Кравата ЕвроПенка”

26 февруари 2021, 12:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Благоевград

Събитието е от 18:30 часа в Градската художествена галерия

Днес от 18:30 часа в Градската художествена галерия в Благоевград Савина Топурска ще представи книгата „Кравата ЕвроПенка”.
Историята на „Кравата ЕвроПенка” разказва авантюрите на Penka the Cow. Разказ по истински случай за една българска крава, която предизвика много размисли, реакции и събития в родната си страна и в чужбина. Името й се изговаря от нейното село, та чак до Европейския парламент.
Чрез заимстване на множество кинематографски кодове, в серия от 120 рисунки е илюстрирана една история за чувства, медийна власт и административни правила. „Кравата ЕвроПенка” е труд с няколко нива на прочит – забавна история; мисъл за политическите промени в началото на ХХI век; новите технологии – медии и социални мрежи; рационалността на европейските институции и т.н. Образът на кравата Пенка е фин синтез между многобройните факти и постоянно възникващи въпроси за управлението на Европа.
Музикалната композиция, създадена от френския композитор на съвременна музика Андре Сер- Милан е съставена от множество лайтмотиви, чрез които анекдотите стават универсални. Включени са вокални гласове, инструментална музика, елетроника и “атмосферни” записи. Цялостното произведение се превръща в радиодрама. Певческите гласовете се преплитат с разказа, създавайки усещане за загадачност и драматичност.
Резюме на реалната история:
През 2018 год. в кюстендилското село Мазарачево една крава изчезва от обора на своите стопани. Откриват я по-късно от другата страна на националната граница – в Сърбия. За нещастие на цялото семейство се оказва, че тя не може да се върне обратно у дома, тъй като според европейските закони тя би представлявала риск за пренасянето на заразни болести, опасни както за животните, така и за хората. Според същите, животното би следвало за бъде евтанизирано. Но точно в този момент се случва кулминация в развитието на историята – тази новина се разпространява светкавично из всички социални мрежи и медии. За нея чуват и известни личности като бившия английски евродепутат Джон Флак и музикалния изпълнител Пол Маккартни. Те се застъпват за животното. Последва петиция и официални писма до висшестоящи управници. Това довежда до щастлив завършек на историята и кравата Пенка остава жива. Оттогава до сега тя е станала два пъти майка на теленца, едно от които носи името Джон Флак.
В музикалната композиция участват и:
Елена Иванова /мецосопран/, българка, живее и работи във Виена.
Рула Сафар /мецосопран/ - ливанка, живее и работи във Франция.
Марион Тасу /сопран/ - фрацузойка, живее и работи във Франция.
Женувие Лоренсо, цигулка - французин, живее и работи във Франция.
Алис Икман, виолончело - французойка, живее и работи във Франция.
Пиер Морле, бароково виолочело - французин, живее и работи във Франция.
Марио Паруто - французин, живее и работи във Франция.
Квартет „Дебюси“ - французи, живеят и работят във Франция.
Трио KDM: Антони Милет, акордеон, Жул Дуро & Башар Калифе, ударни инструменти - французи, живеят и работят във Франция.
WEB SITE :


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета