Избрани Новини

Министър Кралев: Перфектна организация на стартовете от Световната купа по ски в Банско

Зимният ни център прие два гигантски слалома с участието на най-големите звезди от “белия керван”

Перфектна организация на стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, написа във Фейсбук профила министърът на спорта Красен Кралев.
Зимният ни център приема два гигантски слалома с участието на най-големите звезди от “белия керван”. У нас пристигнаха трима световни шампиони от първенството в Кортина д’Ампецо. Първото състезание беше спечелено от хърватина Филип Зубчич, който остави след себе си французина Матийо Фавр и австриеца Щефан Бренщайнер.
"Поздравявам екипа на Българската федерация по ски, който положи огромни усилия, за да може да организира поредната блестяща надпревара. Изключително горд съм с това, което направихме тук, защото държавите, които могат да правят такива състезания в условията на пандемия, са много малко. Има балонна система за всички състезатели, журналисти и гости, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. Представителят на Международната федерация по ски каза, че това е най-добре организираната световна купа през този сезон. Това е изключително голям комплимент за България, защото полагаме големи усилия да правим състезания в много от спортовете, в които България има традиции. Ненад Лалович, който е член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет, също изказа задоволството си от организацията. Състезателите са доволни, което е най-важното.
Българският представител Алберт Попов не успя да се класира за втория манш, като даде 48-о време, но той заслужава поздравления за направеното през сезона до този момент. Гигантският слалом не е коронната дисциплина на Алберт. Днес той направи всичко възможно, за да зарадва българските фенове и се представи достойно. Организирането на това състезание и представянето на Алберт дърпат българските ски нагоре. В началото на сезона той нямаше късмет и не успя да намери верния ритъм в първите няколко старта, но след това показа, че е една от големите звезди в световните ски и че го чака бляскаво бъдеще. Ако натрупа малко по-голямо самочувствие и увереност, може да обърка сметките на големите и да попадне в топ 10 през следващия сезон. Тази година има шанс да попадне в топ 25 и да участва във финалното състезание. Пожелавам му го от все сърце, защото ските са един изключително интересен спорт с огромен престиж и е много трудно да излъчиш атлет в световния елит. С огромен труд, с огромни усилия и жертви Алберт успя да стигне до тук и му пожелавам да сбъдне мечтите си. Всички ще бъдем щастливи от неговия успех".
Утре предстои провеждането на втория старт за Световната купа, на който Банско е домакин. В 11.00 часа започва първият манш на гигантския слалом. В генералното класиране за малкия кристален глобус в тази дисциплина лидер продължава да бъде Алекси Пентуро (Франция) с 490 точки. Филип Зубчич вече е втори с актив от 468 точки.
След днешния си успех Зубчич заяви, че е изключително щастлив от успеха си в Банско. Хърватинът сподели, че често посещава българския ски курорт, за да се подготвя за стартовете от Световната купа и познава отлично трасето. Зубчич поздрави организаторите на състезанието за перфектните условия, които се предлагат на участниците.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)