Избрани Новини

Отварят ГКПП "Илинден – Ексохи“

От 1 юли ще пропуска от гръцка страна пътници, туристи, леки автомобили и автобуси

„Късно снощи главният секретар на Министерството на външните работи на Гърция е уведомил нашето посолство в Атина, че от 1 юли граничният пункт „Илинден-Ексохи“ ще започне да пропуска от гръцка страна пътници, туристи, леки автомобили и автобуси“ – съобщи областният управител на Благоевград Николай Шушков, цитиран от БНР.

По думите му това е един голям успех на нашата дипломация, която от затварянето на пункта до вчера работи активно по този проблем. За взимането на това решение несъмнено е помогнала и срещата, проведена миналата седмица в Гърция с областните управители на Драма и Кавала.

„Официалното решение на гръцкото правителство очакваме днес, за да се уточним какъв ще бъде режимът на преминаване. От българска страна ви уверявам, че имаме пълна готовност, разполагаме с всички екипи на контролните органи, които да работят на 24-часов режим“ – уточни областният управител, според когото така ще се намали напрежението в обществото по тази тема.

Гръцката страна е уведомила българската, че от 1 юли, на Граничния пункт „Кулата-Промахон“ ще бъдат увеличени гръцките гранични полицаи с около 20 човека, което означава, че преминаването на автомобилите ще става значително по-бързо.

Другата добра новина е, че ще бъде отворен и Граничният пункт „Богородица – Евзони“ между Гърция и Северна Македония, през който ще бъдат насочени голяма част от автомобилите, пътуващи от Сърбия и Северна Македония към Гърция, което значително ще облекчи работата на „Кулата“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов