Избрани Новини

КПКОНПИ удари с рекордна глоба от 41 375 лв. съветника Христо Ковачки

Тя е за 2 гафа при гласуване в ОбС - Благоевград

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, наложи на благоевградския общински съветник Христо Ковачки рекордна глоба от 41 375 лв. за 2 негови гласувания в ОбС, с които облагодетелствал концесионираната от сестра му минерална баня в центъра на града.

Двете гласувания са на сесиите на 13.11.2020 г. и 22.12.2020 г. и са свързани с мерките, които общината предприе за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус. Тогава местната управа съвсем справедливо намали наемите на заведенията, ползващи общински помещения, и на тротоарните площи, защото със заповед на Министерството на здравеопазването кафенетата бяха затворени и на практика бизнесът издъхваше. Финансови облекчения получиха и двата обекта, дадени от общината на концесия – МОЛ „Ларго” и хигиенната баня, защото и те попаднаха под крутите противоепидемични мерки на МЗ.

Първата, грешно вдигната от Ковачки ръка била в подкрепа на предложението на бившия благоевградски кмет Румен Томов за намаляване размера на концесионните плащания в община Благоевград с 30%, а на следващата сесия той гласувал „за” освобождаване от концесионни вноски на мола и банята за периода от 01.12.2020 г. до 31.01.2021 г. Почти сигурно е, че общинският съветник не се е усетил, че е в конфликт на интереси, и затова е направил гафа да гласува, защото и без това точката щеше да мине.

В проучването си КПКОНПИ установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22.06.2009 г. Първоначално в концесионния му договор, който е за 25 г., бившият кмет Костадин Паскалев му беше определил годишно концесионно плащане в размер на 144 000 лева. С Допълнително споразумение от 30.04.2014 г. плащането бе намалено на 83 000 лв., което прави по 6917 лв. месечно.

На 17.12.2019 г. Ковачки прехвърли фирмата си „Кристо 2008” ЕООД на сестра си Роза Ангелова Цонева, защото в противен случай щеше да нагази в други членове и алинеи на Закона за конфликт на интереси и пак подлежеше на финансови санкции.

Огромната глоба, наложена на благоевградския съветник от КПКОНПИ, е разпределена по следния начин: 2 санкции по 5000 лв. за погрешно вдигнатата ръка от Ковачки на сесиите през ноември и декември 2020 г., отнемане в полза на общината на 941 лв., колкото е полученото от Хр. Ковачки възнаграждение за двете сесии, и отнемане в полза на държавата на 30 434 лв., на колкото хората на Цацаров са пресметнали материалната облага за „Кристо 2008” от двете решения на ОбС – Благоевград.

Сумата от 41 375 лева КПКОНПИ се надяваше да получи на банковата си сметка, ако съветникът не реши да обжалва акта в Административен съд – Благоевград. Той обаче обжалва.

Припомняме, че за гласувания „за” на същите две сесии комисията на Цацаров наложи глоби от по 5000 лв. на още двама общински съветници от Благоевград.

Красимир Роячки пострада заради два договора с община Благоевград – за откритите тротоарни площи пред барчето на театъра и пред Спортния тотализатор на пл. „Македония“, наети от фирмата на тъща му. Съветничката Гергана Янчева пък бе уличена, че гласувала в полза на свекърва си, която от 1997 г. е наемател на временен търговски обект в Благоевград.

И двамата обжалват решението на КПКОНПИ в Административен съд – Благоевград.

/Източник - в."Струма"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов