Избрани Новини

Отец Йордан: Превратът може да задейства необичайни структури и сили

Отец Йордан в откровен разговор за църковния преврат, за който се спекулира в църквата, за духовниците, които са замесени в него, за декларацията, за изборите на 12 януари.

Отецът назовава имена и търси отговори на наболелите въпроси в Неврокопската епархия. В откровения си коментар свещеникът разкрива тези и още интересни дилеми, поставени пред стотиците духовници и миряни. Интервюто с него проведоха от sandanski1.

- В декларацията, която оповестихте в Благоевград, в прав текст се говори за църковен преврат в Санданска духовна околия...
- Да, точно така. И целта е да се касират изборите за епархийски църковни избиратели, а те са, които ще избират новия митрополит на Неврокопска епархия. Новоназначените точно това заявиха пред медиите - да се касират изборите и насрочи нов, като изборът на митрополит отиде напред във времето, а не на 12 януари.
В Благоевград свещеници и миряни от всички духовни околии в епархията настояха изборът да се състои на тази дата и Светият синод да не се вглежда в измислени неща.
Новоизбраните архиерейски наместник на Санданска духовна околия и председател на храм "Св. вмчк Георги", град Сандански (протойерей Георги Менчев и иконом Благой Стоев - б.а.), казват, че изборите за епархийски избиратели преди 6 месеца тук били нагласени, а те пуснали жалба, която трябва да се разгледа в седемдневен срок по Църковния устав. Жалбата била загубена, а с идването на Дометиан - намерена. И Дометиан решава да направи промени.
- Кои са тези "те", за които говориш? Би ли ги назовал по име?
- Свещениците Благой Стоев, Георги Менчев, Никола Ризов, Владко Тасков. Същите, които са основатели на свещеническия синдикат.
- Защо бе "ударена" точно Санданска духовна околия, сред всичките пет в епархията?
- Зададох този въпрос. Митрополит Дометиан, като временно управляващ епархията, има право да прави промени. Но той е поставен тук, за да организира безпристрастен избор на нов митрополит, избор при който да няма лобиране за някого.
- Прокрадват ли се у теб такива съмнения?
- У всички ги има, защото в навечерието на избора, когато вече е задействана процедурата, има листа на избирателите, несрещнала възражение от Светия синод, изведнъж някой отнякъде изважда документ, който никой никога не е виждал. А Митрополията, в крайна сметка, има администрация, която завежда входящи, изходящи писма, документи.
- Други притеснения?
- Притеснява ме, че са поставени тези три лица, основатели на свещеническия синдикат. Като организация и структура синдикат не може да вирее в Църквата.
Второто: Тези свещеници вече са възпрепятствали фигуриращи в листата за нов митрополит да служат в качеството им на викарийни епископи, когато са били тук. На 21 май 2012 година те изпъдиха епископ Серафим, който бе изпратен там да служи. След като веднъж са го изгонили, как сега ще бъде осигурен безпристрастен избор? Десетимата кандидати за нов митрополит са вече известни, всеки един от тях е избираем. Нека избирателите определят двамата, от които Светият синод ще посочи кой да оглави Неврокопска епархия. Остава загадка обаче защо това се случва точно сега, 9-10 дни преди избора, и защо точно тези лица са поставени тук...
На трето място: Тези решения са взети без знанието, съгласието и проучване на мненията в Епархийския църковен съвет. Това е изключително смущаващо, защото досега такава практика не е имало. Митрополитът, наистина, упражнява властта, но със съгласието и мнението на Епархийския съвет. Тези неща притесняват част от свещенството, миряни.
- Как, според теб, се отразява случващото се върху авторитета на Българската православна църква?
- Свещенниците, които бяхме на пресконфоренцията, много рязко се разграничаваме от този метод на действия. Ние не искаме да дискредитираме Църквата и Светия синод. Както подчертах, Светият синод трябва да спази определената за избор на митрополит дата.
- Кои са избирателите от Санданска духовна околия?

- Свещениците иконом Георги Сарадинов, протойерей Георги Танчев, свещеник Димитър Илчев и трима миряни. Избирателите от епархията са 30, всяка духовно околия е представена от шестима. Ако те бъдат сменени, ще бъдат закодирани други неща, които ще се случат във времето?
- Закодирани? Какво означава това?
- Да се окаже натиск върху избирателите, да се провали избора за митрополит, да се назначат нови избори за епархийски избиратели. Това може да задейства други структури и сили, колкото и грозно да звучи, които да се включат по необичаен и неспецифичен начин в делата на Църквата.
- Не съм чул, може би е моя неинформираност, между свещениците в Санданска духовна околия да има търкания и неразбирателство през последните 18-20 години. Спомням си, как покойният митрополит Пимен идваше тук, в началото на 90-те години, за да укротява едни бунтари. Тогава архиерейски наместник бе, също покойният, отец Столинчев. Ето че изведнъж "цъфват" събитията от последните дни...
- То не "цъфват", а гръмват. Проблеми е имало, някакви лични неразбирателства. Но да не говорим за недостатъци, всеки ги има. Това е грозно, а ние сме свещеници, лицето на Църквата.
- Дядо Дометиан служи в Сандански съвсем наскоро - на 29 декември миналата година. Имаше ли симптоми тогава, че се задава буря?
- Не. Той бе буквално зашеметен от това, че в храма имаше изключително много хора и дори спомена пред мен, че във Видин това не може да се види. Беше очарован и от това, че идват страшно много млади хора и пред всички каза, че ще се работи за мира и единството в Църквата. След което си замина и предизвика шок в цялата епархия.
- Ти бе председател на храма "Св. вмчк Георги", а ще бъдеш...?
- Оставам енорийски свещеник в този храм. Иконом Благой Стоев е определен със заповедта на Дометиан за председател. Приемането и предаването на дъжността може да стане само след финансова ревизия от Митрополията, за която на този етап нямам информация, че е назначена.
- В крайна сметка...?
- Всички свещеници, от петте духовни околии, заявихме, че не желаем разкол в БПЦ, че оставаме послушни и към Светия синод и към временно управляващия длъжността митрополит Дометиан, но съществременно призоваваме изборите да се състоят на 12 януари. Безпристрастно, без манипулации, внушения и интриги.
- Нe мога да не попитам, как този сканал ще се отрази на бъдещето на Санданска духовна околия, свещенството, миряните?
- Няма как да не се отрази. Но не искам да го изричам в момента.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов