Избрани Новини

Историци и членове на ВМРО ремонтираха паметната плоча на Дилбер Илия

Членове на ВМРО се включиха днес в инициативата за повдигане на паметната плоча на Дилбер Илия, която се намира в градинката срещу Пето училище „Георги Измирлиев” в Благоевград, там където е била някога неговата къща. Плочата бе сложена много ниско и хората от квартала с основание поставиха питането за нейното преместване или повдигане.

Дилбер Илия е един от най-видните членове на ВМРО и именно заради това организацията се нае с ремонта. Плочата бе повдигната с около 40 см. по-високо, с което тя придоби вида, който очакват и искат хората от квартала.

В ремонта на паметника участваха историка Иван Стоянов, Георги Костадинов, Кольо Манасиев, Недко Ангелов.

Дилбер Илия е прототип на образа на Дилбер Танас във филма "Мера според мера" на Свобода Бъчварова. Илия Дилберов е роден в 1875 година в кукушкото село Гавалянци, тогава в Османската империя, днес Валтуди, Гърция. 18-годишен влиза във ВМОРО. Запознава се с Гоце Делчев в София, който го изпраща като войвода в Горноджумайско Участва в Аферата „Мис Стоун“. При избухването на войната Дилберов влиза доброволец в Македоно-одринското опълчение. В началото на 1913 година е в четата на Тодор Александров, която действа в помощ на българската армия и освобождава Кукуш. Награден е с орден „За храброст”.Участва в Сборната партизанска рота в Междусъюзническата война в 1913 година. Застава начело на чета от 115 души, която между селата Карабунар и Саръгьол 30 часа задържа настъплението на 7 гръцка дивизия. След намесата на България в Първата световна война в 1915 година Дилбер Илия се включва в партизанския отряд на 11 дивизия. В 1919 година се заселва в Горна Джумая, където умира в 1962 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов