Избрани Новини

Гимназията в Разлог отпразнува 97 години от своето създаване

Със спортни мероприятия и много цветя учениците от СОУ „Братя  Петър и Иван Каназиреви” град Разлог отбелязаха Патронния празник на своето училище. Всички ученици се включиха в почетната обиколка на сградите, приютявали през годините любознателния дух на своите възпитаници. Разнообразните спортни предизвикателства ентусиазираха  учениците, които са едни от най-изявените спортисти в региона.  Известни са техните успехи както в индивидуалните, така и в отборните надпревари. Те се включиха в организираните турнири по волейбол, баскетбол и футбол, докато по-малките скачаха на въже и въртяха обръчи. За  изкушените от фолклора ученици бе предвидена танцова програма с хора и ръченици.

Празникът започна с рецитал на стихове от „Светилникът” на поета Благо Прангов и поднасяне на цветя пред портретите на братята във фоайето на училището. Уважението и преклонението си пред делото на двамата благодетели учениците изразиха и с поднасянето на букети пред бюстовете на братята Петър и Иван Каназиреви, намиращи се в първата сграда на училището, която до днес съхранява паметта на училищното дело, подето от родолюбивите разложани и реализирано с отдадеността на техните последователи, информират от пресцентъра на общината.

Нека си спомним завета на възрожденците: „Много похвално е усърдието на любородните, които искат да покажат на своя народ, че желаят общото добро, а не че само себе си гледат. Всеки има тази длъжност, който каквото може, това да стори.” (д-р Петър Берон).

С крилатия си девиз „Да бъдем полезни на България!” братята Петър и Иван Каназиреви заживяват с възрожденски устрем за усъвършенстване на новобългарското училище, за въвеждане на гимназиално образование, което да очертае нови хоризонти и перспективи пред единородните. Те реализират мечтите на Неофит Рилски, Емануил Васкидович, Констатин Фотинов, Иван Селимински, Христаки Павлович и цяла плеяда български учители. За нас остава да реализираме техните, казаха учениците. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов