Избрани Новини

Готвят законадателни промени след случая "Бобов дол"

Промените следва да гарантират редовното осигуряване на безплатна храна на работещите при специфични условия

Главната инспекция по труда ще направи предложения за законодателни промени, които да гарантират редовното осигуряване на безплатна храна на работещите при специфични условия на труд. Това става ясно след направената проверка в мини "Бобов дол". За нея настоя омбудсманът Константин Пенчев, заради твърдения за нарушени трудови права, съобщава БНР.

Преди дни работодателят е сключил договор с оператор на ваучери за храна, по силата на който ваучерите ще могат да се използват в повече търговски обекти. До края на този месец ще могат да се похарчат натрупаните средства за безплатна храна в мини "Бобов дол" от работниците, които не са могли да го направят, защото единственият магазин, където могат да сторят това, не е зареждан редовно. Това гласи предписание на трудовата инспекция.

Направената до момента проверка показва, че средства за безплатна храна получават наетите при специфични условия на труд в мините. Останалите също получават, макар и за по-ниски суми, което е записано в Колективния трудов договор. Нарушен е, обаче редът за изплащане. То става само чрез магнитни карти, които могат да се ползват само в един магазин. Затова предписанието е или да се сключи договор с друг оператор, или парите да се плащат на ръка.

След случая "Бобов дол" в Инспекцията за получени сигнали за идентични нарушения и от други предприятия. Въз основа на тях Главната инспекция по труда предлага на министъра на труда и социалната политика да започне преговори със социалните партньори за евентуални законодателни промени, които трябва да гарантират редовното осигуряване на задължителната безплатна храна на работещите при вредни условия на труд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов