Избрани Новини

На среща в Банско!Следваме стимула "Обама" за създаване на нови работни места

Резултатите от сътрудничеството между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка бяха дискутирани на работна среща в Банско

В нея участваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков, постоянният представител на Световната банка Маркус Репник, съветници и експерти от Световната банка, Eвропейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, държавната администрация и др.

Международната финансова институция е консултант на държавната пътна администрация при изготвянето на стратегически документи, свързани с повишаване на ефективността и устойчивото развитие на пътния сектор, институционалния капацитет и усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура до 2020 г.

Министър Терзиева приветства участниците в срещата и подчерта, че АПИ е една от най-ефективно работещите държавни агенции и през последните години са положени сериозни усилия за повишаване на административния капацитет. Министърът на регионалното развитие посочи, че инфраструктурата не може да се гради и поддържа без пари. Дълги години не е инвестирано в рехабилитацията на второкласните и третокласните пътища и поради това днес има участъци в недобро състояние, каза Терзиева. Министърът подчерта, че всяка година трябва да се влагат минимум между 70 и 150 млн. лв за ремонт на малките пътища, отделно от средствата за текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа.

Председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков представи стратегическите цели пред агенцията през следващите години. Те са: развитие на устойчива пътна инфраструктура, интегриране на националната в европейската мрежа, повишаване безопасността на пътната инфраструктура, ефективно управление на пътния сектор. Инж. Чайков посочи, че с изпълнението им ще се подобрят и развият трансграничните връзки, ще се привлече международният транзитен трафик и ще се повиши конкурентоспособността на икономиката. Според инж. Чайков инвестициите в проекти за поддържане и ремонт ще инжектират средства в икономиката на региона и ще генерират създаването на нови работни места. Опитът на САЩ със Стимула Обама показва, че дейностите по ремонт и поддържане на пътищата създават не малко работни места. Изследванията са, че ремонтирането и поддържането на съществуващата инфраструктура предпазва от преждевременна реконструкция, която би струвала от 4 до 14 пъти по-скъпо, заяви председателят на УС на АПИ.

С експертизата на Световната банка са разработени ключови документи в пътния сектор - бизнес план за АПИ, план за действие по пътна безопасност до 2020 г., средносрочна програма за пътищата, IT стратегия и т. н.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов