Избрани Новини

Илинденци се готви за Трифон Зарезан

Празникът е в първата събота на февруари

В първата  събота на февруари, на 7 -ми, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин в село  Илинденци се организира 23- ият празник на боговете на виното, който започва в  ранните часове в местността "Валоги" и обединява по уникален начин традиция и  история, легенди и предания с хилядолетна давност, предаде БНР.
От върховете на планината слизат древните божества на виното –  тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус  и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена  на прочутата керацуда - уникално вино от най - стария запазен сорт бяло грозде в  България, което се отглежда единствено в района.  Свитата на боговете и мома  Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. "Валоги", където изпълняват  ритуала "Розалии", съхранен отпреди 4 хиляди  години. В основата на ритуала са виното и огънят и тяхната пречистваща  сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите  на Илинденци и общината.

Белият сорт  грозде, който е сред най - древните, носи славата на Струмяни. Близо 3000 декара  са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с керацуда.  "Керацудата е най - нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно.  Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си  изгорял. Няма отказване да края на живота ти", редят ценителите на  божественото питие.

Край Илинденци са най - големите масиви с този сорт. Няма фамилия в  Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи.

"Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова  е толкова атрактивен” – споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев.  Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и  чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се  превъплъщават в своите любими божества.

Празникът  започва в лозовите масиви, където стотици гости от страната и чужбина се  посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Дългоочаквана е  появата на древните божества на виното, които изпълняват ритуала "Розалии“"  Играе се около огъня и след зарязване на лозята от боговете на виното, гости и  граждани на общината,  празникът се  пренася на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори  и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за  най - добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята, на когото се  полага венец от лозови клонки и гроздове.
Настроението се покачва не само от специално приготвените бъчви от  организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената  напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма с участието на  самодейни ансамбли от общината и гост - изпълнители.  Огромно хоро на богове и хора обгражда площада  на красивото село Илинденци и всички, омагьосани от вълшебната напитка, съпреживели  хилядолетната  традиция, се заричат и се  връщат традиционно на всеки празник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов