Избрани Новини

Предприемачи са пред фалит заради кризата в Гърция

Купувачите им не могат да им плащат

Предприемачите, които изнасят стоката си за Гърция, са силно притеснени за бизнеса си, информира БНТ. Причината за това е, че банките в южната ни съседка са затворени и партьорите им няма от къде да вземат пари, за да им платят за продукцията. Бизнесмените са категорични, че ако банките не отворят скоро, се очакват фалити на фирми както в Гърция, така и в България. Представители на гръцки фирми, които изнесоха дейността си в Благоевградска област, също изпитват затруднения.

Йоанис Козас живее в Благоевград от 22 години и има фабрика за пакетиране и преработка на маслини и зехтин. Мъжът изнася продукция за Гърция и Румъния. Казва обаче, че е силно притеснен за бъдещето си заради случващото се в южната ни съседка.

“На този момент проблемът е един – не работят банките. Само това. Като казвам, че банките не работят, партьорите и клиентите, които имаме, не може да ни плащат продуктите”, заяви той.

Според Козас бизнесмените, които работят с Гърция, са се оказали в ситуация, при която генерират големи разходи, за да произведат продукция, но не могат да имат приход.

“Дано не продължава, защото ако продължи всичкият бизнес, който зависи от Гърция, ще бъде проблем и на България”, допълни Йоанис Козас.

Според Козас съдбата на родината му за сега не е ясна. Ще има ли фалити на фирми в Гърция или ще успее държавата да излезе от кризата, зависи не от гръцкия народ, а от срещата на лидерите на Европейския съюз в сряда, категоричен е бизнесменът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов