Избрани Новини

Само 10 дни проучват Хереклея Синтика, заради липса на пари

Имаме 10 000 лева за проучвания, оплака се ръководителят на обекта

Само 10 дни ще продължат проучванията на Античен град Хераклея Синтика, заради ограничените ни финанси. Това каза за радио „Фокус“ директорът на Националния археологически институт с музей към БАН Доц. д-р Людмил Вагалински. По думите му, тази година Министерството на културата е осигурило изключително малко пари за планирани разкопки в страната.

"Имаме само 10, 000 лева. Затова, в рамките на 10 работни дни, ще работим без почивка и ще се опитаме да отметнем колкото се може повече задачи. Това, което задължително трябва да направим е да довършим проучването на един ранно елинистически пласт, говоря за 4 век преди Христа, който има две опожарени нива и носи информация за ранната история на града на древните Македонските царе – Хераклея Синтика. Това е програмата „минимум“, която трябва да свършим. Ако ни позволи времето, в тези 10 дни, ще се опитаме да продължим разкриването на прекрасната гражданска базилика от 3 век след Христа на града, която е със запазени стени и над 5 метра изключителна част от свода“, коментира доц. Д-р Вагалински.

Той допълни, че най-вероятно това няма да може да бъде направено, заради изключително скромния ресурс. Археологическите проучвания започнаха на 27 август и се очаква да приключат края на тази семдица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов