Избрани Новини

Петър Паунов: Кюстендил е град с потенциал, бъдеще и с изключително солидна общност

Между 20% и 3 000 % е увеличението на приходите в културните институти на Кюстендил

"Кюстендил е град с потенциал и бъдеще", каза днес кандидатът за кмет на Коалиция "Кюстендил" и досегашен кмет на общината Петър Паунов. Заедно с кандидатите за общински съветници Мая Станойкова, Иван Андонов и Чавдар Ненов кандидат-кметът представи статистиката за продадените билети в ХГ "Владимир Димитров - Майстора", Регионалния исторически музей, театъра и киното.

Между 20% и 3 000 % е увеличението на приходите в културните институти на Кюстендил, работещи от 2008 г. до момента. „За нас поне това е признак, че Кюстендил е град с потенциал, бъдеще и с изключително солидна общност. Няма да се съгласим с констатациите на тези, които смятат себе си и околните за призраци”, каза Петър Паунов.

Кандидатът за общински съветник от Коалиция „Кюстендил” и председател на читалище „Братство” Иван Андонов посочи, че през последните осем години се наблюдава един сериозен ръст на развитието на културния живот в града. По думи на критици от национален и международен мащаб, Кюстендил се развива като един от водещите културни центрове и културният живот в града не отстъпва и на най-големите градове в страната. Беше посочено, че във връзка с правилната политика и културната дейност в художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” се отбелязва сериозен ръст в постъпленията. „Поставили сме си много нови задачи, вървим във възходящ план, радвам се, че получаваме одобрението на кюстендилската общественост, както и на големите културни институти в страната и чужбина”, каза още Иван Андонов.

От своя страна Чавдар Ненов, директор на Общинския театър и настоящ кандидат за общински съветник, изнесе данни за работата на театъра и киното в периода 2005 - 2015 година. През 2005 г. броят на продадените билети за театъра е бил 1 085, през 2008 година се отчита ръст на продажбите – 5 229 билета, ръстът продължава и през следващите години, като през 2011 година към статистиката се присъединява и киното, а резултатът достига 23 846 билета. През 2014 година са продадени 32 813 билета за театъра и киното. „За 2014 година кюстендилският театър се оказа най-ефективният театър в България. Ние възвърнахме 51 % от субсидията си за годината”, обясни Чавдар Ненов.

Кандидатът за кмет на община Кюстендил Петър Паунов посочи, че някой се опитва да прокарва теза за загиващ град или за неработещи институции, но статистиката оборва това. "Заварихме град без киносалони. По години, между 19 000 и 23 000 лева са приходите от продадените билети в киното. Ако градът ни е бил преуспяващ до 2007 година, къде са парите от културните институти? Хората, които са управлявали общината и институтите, злоупотребявали ли са със средства? Ако гледаме статистиката и увеличенията в пъти на приходите на всеки един от културните институти, дали някой би се осмелил отново да нарече Кюстендил загиващ град?”, попита Петър Паунов. В подкрепа на тезата си той посочи данни и за работата на общинския плаж. При цялостно работещ плаж през 2006 година, преди неговото затваряне, са продадени за целия сезон 7 595 билета по 1 лв. След отварянето на новия плаж, разположен на половината от терена, което се е случило през 2010 година, данните сочат: първи сезон – 32 712 билета; втори сезон 43 950 билета; трети сезон – 68 232 билета; 2013 година – 48 540 билета; 2014 година – 45 551 билета. Тази година са продадени 47 709 билета.
Петър Паунов каза още, че за времето, през което неговият екип е в община Кюстендил, са регистрирани 22 обекта за нощувка. Става въпрос за обекти с една и три звезди, без да е закрит нито един, с допълнителни 225 легла, извън хотел „Кюстендил”. Петър Паунов посочи, че в момента предстои откриването на туристически информационен център и квартирно бюро. Следващата стъпка в икономически и балнеоложки план е предложението за драстично намаляване на патентния данък, с който се облагат малките семейни хотели, категоризирани с една и две звезди. Това е в изпълнение на стратегията за възвръщане на славата на Кюстендил като балнеоложки център и за стимулиране на местния потенциал за стимулиране на туризма. До момента за стая в този тип места за настаняване, разположени в центъра на града, се събира годишен данък в размер на 220 лева. Предложението е от следващата година патентният данък да бъде 25 лева. „По този начин в семеен хотел с десет стаи, в семейство ще остава икономия в размер на 1950 лева след намалението на данъка”, обясни Мая Станойкова, кандидат за общински съветник от Коалиция „Кюстендил”. По този начин ще се даде възможност на повече семейства, имащи свободни стаи, да развиват малък семеен бизнес, предоставяйки ги на гостите на града. „Предлаганата ставка е минималната позволена по закон, ако можехме да не ги облагаме, нямаше изобщо да ги облагаме. Нашето решение е това, че те трябва да бъдат сложени на минималната ставка, за да може при облекчени условия да си регистрират стаите”, обясни Петър Паунов.

Той посочи още, че кюстендилци в момента са обединени около основните приоритети, поставени от Коалиция „Кюстендил” през 2008 година. „Когато влизахме в общината, приоритет беше построяването на завод за боклук в Горна Гращица. Сега всички, излизащи на политическия терен, говорят само за балнеология и екологично земеделие. Това са приоритетите, с които ние влязохме през 2008 година, а благодарение и съвместно с нашите съграждани, ние сме ги развили на високо ниво”, коментира още  Петър Паунов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов