Избрани Новини

Христина Шопова: Има достатъчно места за децата в детските градини в Благоевград

Подаването на документи ще продължи до 28 април

Няма да остане неприето дете в детските градини на територията на община Благоевград. Това увери заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Тя е категорична, че има достатъчно места в детските заведения и всички деца, родени в Благоевград през 2013 г. и живеещи тук, ще бъдат записани в детска градина.

"Всякаква информация, появила се в публичното пространство, свързана с липсата на достатъчно свободни места в детските градини, е спекулация и гражданите не трябва да се доверяват. Не трябва да се вярва на слухове. Категорично заявявам, че записването на децата в системата става по регламент, а не с „връзки“, както определени кръгове от хора се опитват да внушат. Няма място за притеснения и съмнения от страна на родителите, защото няма да позволим да остане дете извън системата. Политиката на Община Благоевград е социално ориентирана, а децата и тяхното възпитание са приоритет за нас. Имаме готовност да реагираме, в случай, че се наложи, но категорично мога да заявя, че децата, живеещи в Благоевград, имат своето място в детските заведения“, категорична е Христина Шопова.

В момента тече приемането на заявления в Целодневните детски градини и Обединени детски заведения на територията на община Благоевград. Според утвърдения график от кмета на община Благоевград д-р Камбитов подаването на документи ще продължи до 28 април. На територията на Благоевград има 13 детски заведения, в които се възпитават деца до навършване на ученическа възраст. Детските градини са разположени както в централна градска част, така и в кварталите, с оглед удобството на родителите и техните деца. Заявленията се приемат в съответната целодневна детска градина или ОДЗ по желание на родителите.

Приемът се извършва посредством точкова система, която се формира чрез два вида критерии - общи и социални. Общите критерии са за деца на родители, живеещи в района на детското заведение и деца, които имат брат или сестра, вече приети в детското заведение и ще продължат обучението си в него и през следващата година.

Социалните критерии обхващат деца, настанени за отглеждане по Закона за закрила на детето при близки и роднини или приемно семейство, деца сираци, деца полусираци, близнаци, деца на многодетно семейство с три и повече деца от едно домакинство и деца, чийто родител е с трайно намалена работоспособност над 71 %.

И тази година, както предходните, няма да има проблем с броя на местата в детските градини, благодарение политиката, водена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и неговия екип.

През първия мандат на управление на д-р Камбитов бяха открити две нови детски градини. Предстои да бъде преизградена и ЦДГ №8 “Вечерница“, в която ще бъдат приемани по-голям брой деца.

Детайлна информация за критериите, сроковете, подбора и документите е публикувана на сайта на община Благоевград www.blgmun.com, раздел „Детски градини и ясли“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов