Избрани Новини

Завършиха традиционните филологически четения в ЮЗУ

Наградиха осем студенти и докторанти

В деня за почит на Светите братя Кирил и Методий 11 май за десета поредна година се проведоха Традиционните филологически четения за бакалаври, магистри и докторанти, организирани от Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” под  ръководството на заместник-ректора проф. д-р Антони Стоилов и декана на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова.

В Четенията участваха студенти и докторанти от няколко български университета, които представиха своите научни разработки в две секции: езикознание и литературознание.

В секциите по езикознание, които преминаха под  ръководството на националното жури в лицето на проф. д-р Антони Стоилов (ЮЗУ „Неофит Рилски”) и д-р Дария Карапеткова (СУ „Климент Охридски”), темите впечатлиха с актуалност, специфика на научния език, теренна работа, задълбочени езиковедски познания, които младите хора систематизираха. Литературоведската секция беше придружена със задълбочени дискусии, породени от интересните тези на младите учени. Журито в лицето на, проф. д-р Амелия Личева и проф. д-р Магдалена Панайотова обективно и от позицията на опита обърна внимание на някои проблемни ядра в докладите на участниците. В работата на конференцията се включиха и много млади етнолози. От тях бе отличен докладът на студентката Беатрис  Тодорова.

Тази година някои от докладите бяха с журналистическа насоченост, което не  е изненада, като се има предвид, че интересът към магистърската програма на Филологическия факултет, свързана с работа в медиите, се радва на огромен интерес.

Рецензираните доклади, които отговарят на научните критерии, ще бъдат публикувани.

Раздадени бяха 4 награди в езиковедската, и 4 награди в литературоведската секция. Младите автори бяха отличени със сертификати и парични бонуси.

Наградените доклади:

Езикознание

Първа награда: Анна Лянчова, ЮЗУ, студентка – 120 лв.

Втора награда: Александра Колева, СУ, докторант – 90 лв.

Втора награда: Нели Иванова, ЮЗУ, докторант – 90 лв.

Трета награда: Ива Иванова, СУ, докторант – 70 лв.

Литературознание

Първа награда: Мартина Недялкова, СУ, докторант – 120 лв.

Втора награда: Спасимир Тренчев, ЮЗУ, докторант – 90 лв.

Втора награда: Десислава Узунова, СУ, докторант – 90 лв.

Трета награда: Беатрис Тодорова, ЮЗУ, студентка – 70 лв.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов