Избрани Новини

Спектакълът "Вампир" отново се играе на благоевградска сцена

Актрисата Албена Чобанова получи награда "ИКАР" 2017 в категорията водеща женска роля за Малама

На 20 април, от 19:00ч., на голямата сцена Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя „Вампир” от Антон Страшимиров.
По-рано този месец актрисата на Благоевградския театър Албена Чобанова получи награда "ИКАР" 2017 в категорията водеща женска роля за Малама във „Вампир“, режисьор Маргарита Мачева.
Въздействащият спектакъл откри театралния сезон в Благоевград през октомври 2016, а няколко дни по-късно бе селектиран и взе участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/. Това беше началото на редица участия във фестивали и награди за екипа на представлението.
През месец май „Вампир” го очакват две нови фестивални участия. Преди няколко седмици стана ясно, че представлението е селектирано за МФ "Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА – Шумен 2017" и МФ „Тара-ра-бумбия”- Благоевград 2017.
През погледа на щатния режисьор Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”
Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена, преди да бъде отпечатана в книжно издание.
Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях” в салона на „Славянска беседа” в София.
Авторът многократно преработва финала. В първото издание Жельо е убит на сцената, Вела полудява, а Динко е хванат и завързан от самата Малама. В следващо издание от 1929 г. авторът нанася промени, като решава трупът на Жельо да се изнася навън, а Вела да бъде отвлечена от Динко. Това е и последната авторова редакция на текста, според която той се печата и до днес.
Финалът на „Вампир” в ДТ – Благоевград е ново решение на Маргарита Мачева, а публиката ще може да го види само след няколко дни.
Сценичен вариант и постановка - Маргарита Мачева
Сценография - Георги Славков
Музика - Пламен Мирчев – Мирона
Художествено осветление - Стайко Мурджев
Дизайн и предпечат на плаката - Ивайло Николов
Фотография - Александър Терзиев
В ролите:
Малама - Албена Чобанова
Вела - Лили Сучева
Марко - Лъчезар Кацарски
Марковица - Биляна Дилкова
Жельо - Зафир Раджаб (гост)/ Илия Павлевчев
Динко - Кънчо Кънев
Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)