Избрани Новини

Пътят край Рилския манастир пропадна и тази година

Очаква се скорошно решение на Министерския съвет

Част от пътя след Рилския манастир в посока Кирилова поляна е опасен за туристите и пътуващите с леки коли, защото пътното платно е пропаднало, информира БНТ. Едната лентата на пътя е много стеснена, заради свличане на земната маса и там е спряно движението за автомобили. Опасността пътят да пропадне изцяло е много голяма според игумена на Рилската обител, който вече две години търси институциите, за да се реши проблема.

Хиляди туристи и поклонници, особено през лятото, идват в Рилския манастир, за да се изкачат до пещeрата и храма на Свети Иван Рилски, където е гробът му. За да стигнат до там, обаче, хората преминават с автомобилите си край опасен участък, а рискът от пътни инциденти е голям, особено през нощта, защото районът не е осветен и се намира на метри над река Рилска.

Епископ Евлогий, игумен на Светата Рилска обител:

"Всяка неделя, особено при хубаво време, тука е поток от автомобили. А през седмицата за някои обекти - частни заведения, минават трактори, булдозери, бетоновози. Разцепила се е още. Трябва да се укрепи брегът със здрави основи и вече отгоре самата настилка да се възстанови.”

Жена споделя: “Непрекъснато пропада по-малко. По-малко и така."

Преди две години от Общината в Рила са изготвили проект за ремонт на проблемния участък. Той е съгласуван с Областното пътно управление в Кюстендил, а искане за финансиране е изпратено в Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.

Георги Кабзималски, кмет на община Рила:

"Трасето което ще се ремонтира е с дължина около120 метра, височината на подпорната стена в най-голямата си част е 5м и 20 см, което си е доста отговорно съоръжение.”

Община Рила не може сама да осигури средства за ремонта на пътя, защото годишният й бюджет е 100 хиляди лева, а за ремонт на проблемния участък са необходими около 230 хиляди лева по думите на кмета. От Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет казаха, че са изпратили писма до всички общини, които са кандидатствали за средства за възстановяване на проблемни обекти. До края на март е трябвало те да потвърдят отново исканията си. Това е направено от Община Рила, каза кметът Георги Кабзималски. От комисията уточниха, че случаят с пътя над Рилския манастир ще се разглежда през май или юни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов