Избрани Новини

Брежани посреща празнично 170-годишнина на храм "Свети Димитър“

Участва световноизвестният хор "Йоан Кукузел“, водосвет и курбан за здраве на жителите и гостите

Брежани посреща 170-годишнина на храм „Свети Димитър“ по време на започналия вече осми празник на брежански кестен.

Хор "Йоан Кукузел", пял два пъти пред папа Йоан-Павел II, идва в Брежани за празничната литургия на 26 октомври на един от най-старите действащи храмове в Пиринския край

За красивия празник местните се готвят отдавна, като обединиха сили църковното настоятелство, сдружение „Хора и традиции“, кметство Брежани, Югозападно държавно предприятие Благоевград, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Храмът се ремонтира със средства на Дирекцията по вероизповедание, която откликна на молбата на кмета на община Симитли, църковното настоятелство, кмета на селото Благой Стефанов и сдружение „Хора и традиции“. За съжаление, средствата няма да могат да решат огромния проблем с потъването на една от стените на храма и с покривната конструкция, за което са необходими много повече средства, но за което се предвижда църковното нястоятелство с подкрепата на Неврокопската епархия да направят съвместен проект.
На този етап храмът ще се обнови и временно заздрави. Радващо е, че се откликва на молбата за дарения за храма, а Венелина Лазарова, млад ладшафтен архитект от Брежани, дарява проект за оформление на външния и вътрешен двор на храма.
Ще се реализира и основната идея на празника на храма – да стигнат християнските ценности до младите чрез комплексна програма с училищата на територията на община Симитли: фотопленери, пленери, беседи, проповеди, посещения в храма и др, които стартираха на 10 октомври.

Днес, от 8.30 часа: 170 години храм „Свети Димитър“ - празнична литургия, водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим и със специалното участие на световноизвестния хор „Йоан Кукузел“, водосвет и курбан за здраве на жителите и гостите на Брежани.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов