Избрани Новини

Туристически водачи бяха обучени по трансграничен проект /снимки/

Местни разказвачи на истории бяха обучени как да превърнат хобито си в работа

Местни разказвачи на истории бяха обучени как да превърнат хобито си в работа и как местата, в които живеят, да бъдат отбелязани на туристическата карта.
Обучението се проведе в периода от 2 до 5 ноември 2017, организирано от сдружение „На фокус“, България и сдружение „Лешки“, Македония по проект „Устойчиво развитие на туризма – актив за трансгранично сближаване и просперитет“, Ref.No CB006.1.22.122, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България- Македония.

По интерактивен начин и в непринуден диалог, опитните лектори и медиатори Симана Марковска и Тоня Маринова представиха специално разработения за обучението в рамките на проекта Наръчник за туристически водачи „Бъди си сам водач“. Освен лекционната част, обучението включваше и работа на терен с посещение на два обекта – скално образование „Сватбата“ и обект „Момина кула“.

Разделени в две групи и под ръководството на обучителите, участниците сами създадоха два нови продукта: маршрут „Очите на историята“ (показващ един нетрадиционен поглед към миналото през погледа на защитниците на долината от крепостта „Момина кула“) и маршрут „Вечната сватба“ (предназначен за хора в активна и зряла възраст, който включва едни от най-панорамните гледки към Рила, Пирин и долината на Места).

Обучението включваше и работа по групи, където бяха разработени и представени 9 маршрута с предварително подготвени от участниците обекти. Това са пилотни маршрути, които преди да бъдат публикувани в туристическата платформа по проекта, ще бъдат тествани между самите тях. Така обучените туристически водачи поставят началото на бъдеща съвместна работа в мрежа за привличане на посетители към малките и атрактивни населени места, към които интереса на туристите все още не е голям и посещаемостта е ниска.
Беше осъществена и специална видеоконферентна връзка с участниците от Източен регион на Македония, на която се представиха туристическите маршрути, създадени паралелно от групите от българска и македонска страна по време на теренната работа.

Проектът ще допринесе за повишаване качеството на предлаганите услуги в региона и за преодоляване на ниската посещаемост в резултат от недостига на обучени кадри в сектора в по-малките населени места. С дейностите по проекта, партньорите от двете страни на границата се стремят да оползотворят неизползвания ресурс на местните разказвачи на истории за развитието на устойчив туризъм в трансграничния регион.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов