Избрани Новини

Магистрати от Сандански посрещнаха ученици от столично училище

Гостуването е в рамките на инициативата "Ден на отворените врати“

Вчера магистратите от Районна прокуратура - Сандански и Районен съд - Сандански  посрещнаха шестокласници от столичното училище Deutsche Schule Sofia (Немско Училище -  София), които бяха на посещение в града в рамките на „Зелено училище“.
В инициативата взеха участие административният ръководител на Районен съд-Сандански  съдия Николинка Бузова и младши прокурор Теодора Тодорова от Районна прокуратура- Сандански.
Магистратите приветстваха учениците на своеобразна обиколка в съдебната палата, като им показаха къде работят прокурорите и съдиите, след което ги поканиха в съдебната зала, където децата с изненада научиха, че не просто ще наблюдават заседание по наказателно дело, а ще участват в симулиран съдебен процес, организиран специално за тях.

След предварително разпределение учениците влязоха в ролите на прокурор, съдия, съдебен заседател, защитник и съдебен секретар в рамките на „наказателен процес“ по обвинение за незаконно държане на наркотични вещества от непълнолетен подсъдим. Всичко напомня   истинско съдебно заседание – магистратски тоги, водене на протокол, пледоарии.
Младши прокурор Тодорова достъпно обясни на учениците за ролята на прокурора в досъдебното производство, за събирането на доказателства и за писането на обвинителни актове. На децата е обърнато специално внимание, че съгласно българското законодателство държане дори на малка доза наркотик е наказуемо.
„Съдебният процес“ постепенно премина в дискусия, по време на която децата непрекъснато  задаваха въпроси на магистратите, които споделиха своя опит от реални казуси.
В края на инициативата всеки от учениците получи сертификат за участие в интерактивния съдебен процес.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов