Избрани Новини

Деца с белишко потекло посетиха паметника на братовчедите Кокарешкови

Групата почисти пространството около мемориала

Белица освен природното си богатство, има и друго богатство - своята история. Ако човек не знае родната си история - трудно ще усвои каквато и да било чужда. Защото отношението към историята започва от дома, в който си се родил. А човек, който не знае своята история, няма бъдеще.
Освен древното си минало Белица е една от малкото населени места в България, в които жителите й са участвали във всички въоръжени борби на българския народ.
Групата от деца, дошли на гости при баба и дядо в лятната ваканция, днес посетиха паметника на Васил и Сава Кокарешкови, разположен до училището, в което през далечната 1943-1944 са учили. Ръководителката Катя Веселинова ги запозна с историята на двамата братовчеди Васил и Сава Кокарешкови от Белица, дали невръстния си живот в онова време, в което се създава антифашистката съпротива и участието на България в заключителния етап на Втората световна война (т.нар. Отечествена война) срещу хитлеристка Германия.
На 7 юли 2018 г. се навършват 74 години от зверското им убийство. По този повод групата почисти пространството около паметника-мемориал, след което се потопи във вихъра на спортно-развлекателни игри. На градския стадион разиграха футболен мач - момичета срещу момчета. И тъй като женският пол е по-слабият, момчетата ги победиха с 2 на 0.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов