"Не всеки крадец е мошеник" гостува в Сандански - blagoevgrad.utre.bg

"Не всеки крадец е мошеник" гостува в Сандански

27 октомври 2018, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ТМЦ Кърджали

Театралното събитие е от 19 часа

Днес от 19:00 ч. в Дома на културата, град Сандански ще бъде представена пиесата от Дарио Фо „Не всеки крадец е мошеник“.
Билетите са в продажба в Туристически информационен център Сандански, ул. „Македония“ 28.

Пиесата „Не всеки крадец е мошеник” е на нобеловия лауреат за литература Дарио Фо. Да се каже, че тази пиеса е смешна, значи да се каже много малко. Тя е фарсов шедьовър.
Крадец влиза в празна богаташка къща, за да я ограби. Но внезапно се прибират един по един собствениците, които също разчитат, че семейното им жилище е празно. Както си му е реда в един фарс – всеки се прибира с любовник/любовница, крадецът се скрива в огромния часовник. Къщата внезапно става свръхнаселена. А когато пристига и ревнивата съпруга на крадеца… Но нали не смятате, че ще издадем как ще приключи всичко това?!
Тази каскада от недоразумения е изградена със смес от лирична чистота и социален сарказъм, с вяра в обикновения човек и любов към живота.
Дарио Фо е италиански актьор, драматург и режисьор. Роден е на 24 март 1926 година. Изящен актьор, майстор на импровизациите, интересен режисьор и художник, той е един от най-популярните живи драматурзи на Италия, чиито пиеси от години се играя по сцените на театрите от всички континенти. Фо е създал около седемдесет пиеси, близки до естетиката на комедия дел’арте и вариететния театър. През 1997 г. е удостоен с Нобелова награда за литература, но по общо мнение премията получава за цялостното си творчество. Както казва самият Фо: „Това е признанието за думите, използвани от сцената” – „parola recitata”, буквално означава „играещи думи”. За първи път Шведската академия награждава един актьор и клоун. Представяйки новия лауреат, постоянният секретар на Шведската академия Сюре Ален казва: „Дарио Фо е една от ключовите фигури на европейския театър в последните десетилетия. Той подражава на средновековните шутове, смело критикува властта и защитава достойнството на угнетените. Отваря ни очите за злоупотребите с власт и имущество и за всичко, което се случва в несправедливото ни общество.”
На българската театрална сцена името на Дарио Фо е белязано с успехите на много представления. Особено популярни са „Случайната смърт на един анархист”, „Архангелите не играят флипер”, „Няма да платим, няма да платим”, „Отворена брачна двойка”.
 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета