Избрани Новини

"Нова българска музика в 7/8“ ще звучи в Благоевград

Градът е домакин на Национален конкурс за авторски вокални инструментални произведения на фолклорна основа

Община Благоевград ще бъде домакин на Национален конкурс за авторски вокални инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“. Инициативата се провежда за първа година в областния център.
Тя има за цел  да стимулира създаването на нови авторски вокални и иструментални произведения, нови произведения за солово пеене и солов инструмент, които да популяризират българското фолклорно наследство.
 В конкурса могат да вземат участие творци, професионалисти и любители не само от България, но и от чужбина. Сред целите на инициативата е да се даде възможност на творци, които не владеят нотопис, да създадат нови фолклорни песни и инструментални творби. Идеята е да се продължи многовековната традиция на устното народно творчество, съхранило българското национално фолклорно богатсво векове наред.Конкурсът се провежда в два кръга. Първият кръг включва селекция на представените произведения от професионално жури. Вторият, финален етап, предвижда концерт с допуснатите творби и окончателно класиране. Концертът ще се проведе на 3 октомври в Благоевград.
Партитури и аудио запис на произведенията трябва да бъдат изпратени на адрес: Благоевград, п.к. 2700, Община Благоевград, пл.„Георги Измирлиев“ 1, за конкурса „Нова българска фолклорна музика -7/8“. Крайният срок за подаване на творбите е 13 септември.  Освен произведенията в плика трябва да има данни на подателя-кандидат: трите имена, пълен и точен адрес, телефонен номер и имейл.
 Кандидатите, допуснати за участие във финалния концерт, ще бъдат уведомени от организаторите своевременно. Предвиден е и награден фонд в размер на 10 000 лв., осигурен от фондация „Св.Георги Победоносец” – Балтимор, САЩ. Ще бъдат присъдени награди за инструментално произведение, солово или оркестър, както следва – I място – 2000 лева, II  място 1500 лева, III място 1000 лева. Наградите за вокално произведение, солово или народен хор са идентични. Предвидена е и награда на публиката – 1000 лева.
 Конкурсът за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа се организира по идеята и със съдействието на Георги Лазаров, който живее от дълги години в град Балтимор, САЩ и професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска, известна със своята песен „Катерино моме“.
Подробна информация за конкурса може да бъде открита на http://www.blgmun.com/cat209/Culture_Fund_and_Scholarships/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов