Ромска писателка издаде първи роман - blagoevgrad.utre.bg

Ромска писателка издаде първи роман

16 юли 2019, 21:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

    Премиерата на книгата ще бъде през октомври

Книгата "Орисия" е на Кирилка Димитрова

Излезе от печат романа "Орисия" на Кирилка Димитрова. Тя е акушерка по образование, дълги години работила в родопските села, в здравната служба на Брежани, в акушеро-гинекологичните отделения на болниците в София и Сандански. В нейните ръце са поели първа глътка въздух стотици новородени.

Израснала в бедно семейство в селце край Дунав, тя от малка мечтае за добро образование и  професионално развитие. Свири на различни инструменти, като талантът си е наследила от прочутия в Северна България музикант дядо й Геро. Преминала през много несгоди и житейски изпитания, тя постига мечтата си - дипломира се като акушерка, създава семейство, ражда двама прекрасни сина и се утвърждава като ценен и уважаван специалист.

Успоредно с професионалното си развитие работи и на обществения фронт - съдейства за образованието и доброто развитие на ромските жени и деца. Това продължава да прави и до днес, независимо от възрастта и болежките си. Защото тя вярва, че само доброто образование, което дава възможност за професионално развитие, ще помогне на ромите в пътя им към постепенното интегриране в българското общество. Защото място под слънцето има за всички хора.

Романът е автобиографичен. В него писателката споделя истории - преживени и изстрадани. Като се започне от съдбата на дядо й Геро - велик музикант, на майка й Зелма с несбъднатите й мечти, с трънливия път на самата героиня Кати и на нейните близки хора. Събития - радостни и тъжни, които спохождат в житейския път всеки от нас. Орисия...

От мъката и депресията след загубата на първородния й син и съпруга й я изтръгва грижата за внуците, които майката е изоставила. Научила ги е да пишат, четат и свирят на музикални инструменти; участват в шоу формати. Своя талант и умения тя отдава, като работи за промяна, за интеграция на ромския етнос в българското общество. Борческият й дух проличава в мероприятията, насочени към образованието на ромите. Така ще дойде времето, когато няма да се срамуват да се нарекат цигани.
"Слънце и земя има за всички цветя на този свят", смята Кирилка Димтрова.
Романът "Орисия" е първи за Кирилка Димитрова. Редактор на книгата е журналистката Антоанета Гулева. Премиерата на книгата ще бъде през октомври в НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград по покана на Литературен клуб "Огнище", чийто член е тя. След това предстоят премиери и в други градове на Югозапада, и, разбира се, в родния й град Сандански, където е преминала по-голямата част от житейския и професионалния й път.

В момента писателката работи над втория си роман, също за живота на ромите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета