Избрани Новини

Църквата почита Света Неделя

Празнуват Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо

На 7 юли почитаме паметта на Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.
Родена в Мала Азия през III век, когато управлявал император Диоклетиан.
След дълги години без деца, родителите на Света Неделя успели да я измолят с упорити молитви от Бога. Понеже дъщеричката им се родила в неделя, те я кръстили Неделя.
От ранна възраст малката Неделя се насочила към Бога и затова дала обет за целомъдрие.
Понеже била изключително красива, много знатни младежи я искали за жена, но тя винаги им отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Исус Христос и е готова да умре за него.
Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка.
Император Диоклетиан издал заповед родителите-християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията се явявал Исус Христос, който напълно възстановявал поразената плът и на сутринта Неделя била като нова.
На императора му омръзнало да се въртят в този омагьосан кръг и той издал заповед Неделя да  бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно.
Докато се молела, предала Богу дух, без да се наложи да я разсичат с меча.
Света Неделя станала великомъченица през 289 г. на 7 юли.
През X век по време на Първото българско царство църквата канонизирала Неделя за Светица.
По време на Второто българско царство мощите на Света Неделя са пренесени в столицата Търново .
Свети Евтимий, патриарх Български, написал житие на Света Неделя, в което с най-ласкави думи на възхищение и преклонение описва нейния духовен подвиг, който сравнява като една ярка светеща звезда на небосклона.
Свети Евтимий за първи път прави превод на името Кириакия (което е гръцко) на български и нарича Светата мъченица Неделя.
Днес празнуват: Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко,  Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)