Избрани Новини

МТ: Боровец, Банско и Пампорово отговарят на всички изисквания за безопасност в условията на COVID-19

България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в ЕС през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, пресцентърът на Министерството на туризма предоставя следната информация:

Министерството на туризма всекидневно следи информациите от държавите в Европейския съюз по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на COVID-19. За разлика от голяма част от Европейските страни, които постепенно предприемат стъпки за премахване на рестрикциите от следващата седмица, България въвежда своите ограничителни мерки от 23.30 ч. на 27 ноември 2020 година и те ще продължат до 21 декември 2020 година, съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването. В тях се предвиждат редица ограничения, водещи до социална дистанция, което е доказано най-добрият начин за спиране на разпространението на вируса. Новите мерки предвиждат преустановяване на посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма и провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

Още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма бяха въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

В тази безпрецедентна ситуация водещо в работата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, както и на екипа на Министерството на туризма, е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.

Очакваме и всички наши съграждани от утре строго да спазват ограничителните мерки, въведени от правителството, за да можем спокойно и безопасно да посрещнем Коледните и Новогодишните празници с любимите хора на любимите места. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)