Избрани Новини

Световноизвестен баскерфест гостува за първи път в Банско

Тази година за пръв път България ще бъде домакин на световноизвестния уличен театър Баскерфест - Македония, който избра Банско, за да покаже своята неподражаема фиеста от музика, светлина и звук. Само в Банско човек ще може да види събрани на едно място звездите на авангардното шоу, майсторите на марионетния театър, на огненото шоу, на клоунадата, на комедия дел Арте, на бодиарта, на горещата самба и какво ли още не.

Георги Икономов е кмет на община Банско от 2011 г., първи мандат. Той е председател на УС на Асоциацията за развитие на планинските общини в България. От встъпването си в длъжност като кмет на Перлата на зимните курорти - Банско, той и целият екип на Общинска администрация се стремят към развитие на целогодишен туризъм в града и общината. Тази нелека задача се оказа както предизвикателство, така и удовлетвореност от постигнатото. 
През последните три години Георги Икономов и екипът му успяха да утвърдят Банско не само като зимна столица на Балканите, но и като лятна такава, вкарвайки в културния афиш на града все повече културни прояви и ефектни формати, които привличат вниманието както на български, така и на чуждестранни туристи. Доказателство за това е изключително успешният летен сезон в Банско през 2013 г. 
За културните продукти на града под Тодорка разговаряме с кмета на общината Георги Икономов:
- Г- н Икономов, икономическият растеж на Банско зависи най-вече от туризма в общината, затова е необходимо да се работи много в тази посока. Вие непрекъснато се стремите към привличане на повече туристи чрез обогатяване на културния афиш на Банско и организиране на атрактивни мероприятия. Да очакват ли гостите на града нещо по-различно тази година?
- Туризмът е сред най-важните икономически сектори за нашата община. Последните данни за тази дейност показват устойчива тенденция за нарастване на приходите от туризма, както и увеличаване на оборотите, което се явява сериозен аргумент в полза на инвестициите в културни продукти и развитие на културния туризъм в общината. Ние се стремим да постигаме значим и траен ефект в икономическата активност чрез значими прояви през лятото, както и чрез общинската програма "Банско - територия на духа". Така ние формираме един цялостен модел. Всяка година уплътняваме този модел с нови атракции, какъвто е и Баскерфест - Македония. Водим се от разбирането, че масовите туристически потоци проявяват повишен интерес към ефектни формати, какъвто безспорно е уличният театър.

- Баскерфест - Македония, гостува за пръв път в България, защо според Вас избраха Банско за своята премиера в страната ни?
- Да, Баскерфест - Македония е за първи път в България, и то по наша покана. Не е тайна за никого, че ние, като община, развиваме много добри и ползотворни контакти с общините от съседна Македония. Само преди седмица стартирахме поредния общ проект "Обща култура, традиции и история - мост към нашето европейско бъдеще" съвместно с македонската община Гевгелия, чиято основна цел е подобряване на икономическото развитие на трансграничната зона чрез дейности, свързани с културния туризъм. Това че световноизвестният уличен театър Баскерфест - Македония прие да ни гостува и от цяла България избра Банско, означава, че нашата съседка цени много града ни като център за културни прояви.
Държа да благодаря на организаторите, които избраха Банско за своята премиера в България. Интересно е да се знае, че Баскерфест - Македония всъщност е световен формат. Това е една неподражаема фиеста, в която участват артисти от Румъния, Италия, Испания, Чили, Израел, Македония, Аржентина, Франция, Бразилия, Сърбия, Швеция и много други държави. Тук и само тук могат да бъдат видени световноизвестните имена като Еухенио Йеди Мартинез, Мистър Мустачо, Пиерлуиджи Циолфи, Антонио Валдес и много, много други. На две сцени на централния площад нашите гости ще покажат своето изкуство.
- Какви са подходите Ви за развитие на целогодишен туризъм в общината?
- Аз споделям схващането, че диверсификацията е важен подход в туризма и има много икономически ползи. Ние развиваме този потенциал, за да преодолеем сезонния характер на зимен курорт и да осигурим приходи за местния бизнес и през лятото. Предлагането на миксирани услуги през летния сезон като СПА, планински маршрути, исторически забележителности, кулинарни откривателства, културни продукти е пътят, по който ние вървим като туристическа община, а прибавянето на нещо ново в културния афиш на лятото, като световния Баскерфест, е чудесна възможност за забавление на жителите и гостите на Банско. Тук през лятото жителите и гостите на града ни могат да се насладят на Летните театрални вечери, които започват веднага след Баскерфеста, Лятна киномания под звездите, през август стартира Международният Джаз фестивал, едно много значимо събитие за Банско, което придобива все по-голяма популярност. 
Мога да кажа, че Банско е втората Европейска столица на джаза след Монтрьо, Швейцария. Накрая, но не на последно място, Банско Опера Фест, който също привлече и продължава да привлича вниманието на хиляди любители на това изкуство. Децата също имат място в културния афиш на Банско. Международният конкурс за детска рисунка "Малък Зограф" като магнетична сила привлича вниманието на все повече деца от България и чужбина. По този начин ние не само ги ангажираме с нещо полезно, но и ги насърчаваме да развият своите дарби и заложби, да ангажират вниманието си с изкуство. Така налагаме марката "Банско", с усилия и креативност, с голяма загриженост и отговорност. Банско през лятото е едно страхотно преживяване. Елате и вижте, струва си!/Община Банско



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов