Избрани Новини

Кметът: Хората от „тъмната страна” не могат да победят с оръжие, защото словото е по-силно от тях

Конкурсът се организира за седма поредна година в памет на ирландската журналистка Вероника Герин

Кметът д-р Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Джон Бигър наградиха 14 журналисти, медии и предавания  в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Негови организатори са Общинският съвет по наркотични вещества с подкрепата на община Благоевград и посолството на Ирландия.

Специален гост на тържествената церемония, състояла се в зала „22 септември”, беше разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим, директор на „Osservatorio Droga".

Конкурсът бе съпроводен от изпълнение на фолклорна група „Бански старчета” и Ансамбъл „Пирин”. Изключително вълнуващо студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски" пресъздадоха интерактивен процес в памет на Вероника Герин. Той бе последван от едноминутно мълчание в памет на журналистите, загинали, защитавайки обществено значими каузи, информират от пресцентъра на общината.

В обръщението си кметът Камбитов поздрави всички разследващи журналисти в България.  „Ние показваме на хората от „тъмната страна”, че не са успели да ни победят, защото с оръжие не може да победят словото, защото то е по-силно от тях. Когато говорим за разследващите журналисти, за тези герои на днешната реалност, може би трябва да си зададем един важен въпрос, а какво е направил за тази кауза всеки един от нас”, попита кметът Камбитов. И завърши: „Знам, и съм сигурен, че всеки от нас може да направи живота си по-справедлив и по-добър“.

Послания към присъстващите журналисти и гости отправиха още председателят на ОбСНВ  д-р Теменужка Любенова, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, Неврокопският митрополит Серафим и зам.-ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. Траян Попкочев. 

В раздел „Електронни медии“  награда получи разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим, представител на сдружение „Европейски градове срещу наркотиците“, за разследваща журналистика на проблемите, свързани с наркотиците. Отличени бяха още ТВ7 и предаването „Разследване“  на Нова телевизия.

В раздел „Печатни издания“  награда получи благоевградският кореспондент на вестник „Труд“ Светлана Василева, номинирана от 45 студенти за едно от най-силните си журналистически и знакови разследвания за корупционната схема на ГКПП – Кулата. Награди бяха връчени още на Антония Кюмюрджиева от вестник "Стандарт“, Краси Терзиева, кореспондент на „Инфомрежа“ и в. "Вяра" в град Гоце Делчев и други.

В раздел „Документално кино“  награда получи Любомир Огнянов от ТВ7 и Иван Георгиев от бТВ за документалния филм „Македония - последният проект на Коминтерна“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов