Избрани Новини

Община Петрич отново не даде обещани пари за Хераклея Синтика

Обещала 26 000 лева за проучвания

Община Петрич за пореден път ни даде обещание за гласувани пари в размер на 26 000 лева за проучвания на Античен град Хераклея Синтика, които не получихме. Това заяви пред радио „Фокус“ директорът на Националния археологически институт с музей към БАН Доц. д-р Людмил Вагалински.

По думите му, тази година екипът, който ще проучва античния град, е изключително силен, като в него са главен асистент д-р Иво Чолаков от Национален археологически институт с музей към БАН, докторант Люба Трайкова, Николай Шаранков, преподавател в Софийски университет в катедрата по класически филологии, който е най – добрият епиграф на България и Филип Колев, докторант на Софийския университет към катедра „Археология“.

"Екипът е силен и е грехота, че разполагаме с толкова малко средства, до сега не ни се е случвало. Искам да отворя една скоба, че община Петрич за пореден път ни даде обещание за гласувани пари в общината в размер на 26 000 лева, но аз не бях приел тези думи сериозно, защото през 2011 година така ни подведоха с едни 15 000 лева и не ги получихме. Аз просто недоумявам, защото всичко, което правим, е за общината“, коментира Вагалински. Той добави, че всичко, което е намерено в античен град Хераклея Синтика, е оставено в Петрич, за да се спомогне развитието на културния туризъм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов