Избрани Новини

Петър Паунов: Гарантирана европейска подкрепа за всеки земеделски производител в Kюстендил

По-високи цени на продукцията - това е един от акцентите в програмата на кандидат-кмета от ПП ГЕРБ

Гарантирана европейска подкрепа за всеки земеделски производител и преработвател от община Кюстендил – това е един от акцентите в програмата ни, земеделието винаги за нас е било приоритет и се гордеем с това, което Кюстендил постига в този сектор. Това заяви по време на пресконференция Петър Паунов, кандидат за кмет и водач на листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ЗНС, Обединени земеделци“.
Петър Паунов обясни: „Голямата крачка, която ще направи Кюстендил през следващата година – в началото на новия програмен период, е това, че населените места от общината ще бъдат включени в Програмата за развитие на селските региони и мерките по тази програма ще станат достъпни и за нашия район – както за подобряване на инфраструктурата, така и във връзка с осигуряването на субсидия за всеки земеделски производител, и като възможност всеки да получи необходимата техника за отглеждане на своята качествена продукция, и –  разбира се, по отношение на инвестициите в нови преработвателни мощности.“ Той посочи, че ключовата задача за следващото лято е повече от 10 000 тона нова земеделска продукция в региона да може да бъде преработена и изкупена на по-висока цена.
Как може да бъде постигнато това обясни Димитрина Христова – директор на Областна дирекция “Земеделие” и кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ЗНС, Обединени земеделци“. Христова заяви: „Мярка 4 от Програмата за развитие на селските региони, по която кюстендилци вече могат да кандидатстват, предвижда инвестиции в материални активи в селското стопанство и включва: инвестиции в земеделски стопанства, чрез обновяване и развитие на материалните мощности в стопанствата, с цел повишаване на конкурeнтноспособността на производителите на земеделска продукция и модернизация на производството.“ Кандидатът за съветник обясни също, че втората подмярка включва инвестиции в преработката и маркетинга на селскостопанска продукция, с цел повишаване на конкурентоспособността на преработващите предприятия и създаването на къси вериги за доставка. По тази мярка може да се изграждат нови сгради, да се санират съществуващи, да се закупят техника и съоръжения.
Кандидат-кметът Петър Паунов представи „като съвременното лице на земеделското предприемачество“ настоящия зам.-председател на Общинския съвет в Кюстендил, земеделски производител и кандидат за съветник – Ангел Ангелов. Той заяви: „Като наш основен акцент присъства и задачата по обучението на нови кадри в областта на земеделието – както знаете в Кюстендил има създадена много добра основа за такова обучение. Имаме, като земеделски производители, и безрезервната подкрепа на общинската администрация.“
„Включването на населените места от община Кюстендил в Програмата за развитие на селските райони, което е резултат от сериозните усилия на кметския екип и общинската администрация, е още една много голяма подкрепа за земеделските производители. Благодаря на колегите за това“, коментира Адела Димитрова – председател на ПП „Обединени земеделци“ в Кюстендил, земеделски производител и кандидат за общински съветник.
„Беше огромен проблем това, че всички земеделски производители от нашия район нямаха възможност да се възползват от възможностите на Програмата за развитие на селските райони“, коментира и Валери Йовев – земеделски предприемач и кандидат за общински съветник.
В заключение кандидатът за кмет Петър Паунов заяви: "Нашите цели са: европейски пари за всеки земеделски производител от община Кюстендил, нови преработвателни мощности в областта на земеделието и разширяване на съществуващите. Благодарим на всички инвеститори, които работят и за усилията, които положиха. До 3,5 милиона лева ще може да кандидатства всеки един от екипите през следващия програмен период.“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)